ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ  ΜΑΡΙΑ

ΜΠΟΝΙΑ  ΘΕΟΔΩΡΑ

  

 

 

 

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΟΥΦΛΙ 2003

 

 

Περίληψη

 

Η εργασία μας θα έχει ως θέμα της τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στην Αθήνα το 2004.

 

 

Για να μη χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία για την πατρίδα μας αλλά και για την αναβάπτιση του ίδιου του θεσμού, καταθέσαμε στην κυβέρνηση μια σειρά προτάσεις για τη συμμετοχή της Θεσσαλονίκης τόσο στο αγωνιστικό μέρος όσο και στο πρόγραμμα κατασκευής των απαραίτητων υποδομών.

Ζητήσαμε η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει τη βάση των ναυταθλητικών αγωνισμάτων και των προκριματικών αγώνων του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ.

Ζητήσαμε τη στήριξη της πολιτείας στην πράξη, για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την αναβάθμιση των παλαιών. Προχωρήσαμε μάλιστα στη δέσμευση των απαραίτητων χώρων για την κατασκευή νέου κολυμβητηρίου και πολιτιστικού κέντρου στην Τούμπα, και επίσης προγραμματίζουμε ένα νέο κλειστό γυμναστήριο.

Κανένα, ωστόσο, νέο αθλητικό έργο, δεν εξαγγέλθηκε, όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2000, ενώ μόνο οι προκριματικοί αγώνες του ποδοσφαίρου έχουν προγραμματιστεί στην πόλη μας, μόνο στο Καυτατζόγλειο.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες ευκαιρία δραστηριοποίησης και ανάπτυξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

 

Στη διάρκεια της Ημερίδας με θέμα «Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004», που οργάνωσε το ΕΒΕΑ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 εκπροσώπησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ιωάννης Σπανουδάκης, και οι Γενικοί Διευθυντές Μάρκετινγκ κ. Γεώργιος Μπαλός και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Κώστας Ζαχαρόπουλος.

Ο κ. Σπανουδάκης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «Κανείς, στις σημερινές συνθήκες του ανταγωνισμού δεν μας χαρίζει τίποτα. Όλα κατακτώνται. Όσοι για χρόνια εμπλέκονται με τη Μικρομεσαία Επιχείρηση το γνωρίζουν καλά.

Όπως γνωρίζουν, επίσης, ότι η Μικρομεσαία Επιχείρηση, σαφώς πιο ευέλικτη από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, έχει την ικανότητα της ταχύτατης προσαρμογής στις εκάστοτε συνθήκες. Φτάνει να γνωρίζει σαφώς και εγκαίρως τις απαιτήσεις της αγοράς. Συνήθως, στην Ελλάδα, αυτό είναι το πρόβλημα.

Η ΑΘΗΝΑ 2004 δίνει εδώ και καιρό μια μάχη με το χρόνο για να ξεπεράσει τη συνήθη αυτή κατάσταση της ελληνικής πραγματικότητας. Καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις ανάγκες που προκύπτουν από το σχεδιασμό της διοργάνωσης, έτσι ώστε εγκαίρως και με σαφήνεια να παραδώσει στους Έλληνες παραγωγούς τα στοιχεία. Θέλουμε να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και σε λεπτομέρειες, το είδος των προϊόντων, την ποσότητα, την ποιότητα και τον ακριβή χρόνο που θα χρειαστεί να τα έχουμε στα χέρια μας».

Ο κ. Μπαλός, αφού επεσήμανε ότι η ΟΕΟΑ και ο υπουργός Ανάπτυξης βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σε ότι αφορά τη χρήση του σήματος των Ολυμπιακών Αγώνων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στη διασφάλιση του από αντιγραφές με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, που ξεπερνούν, όπως είπε, και αυτές των χαρτονομισμάτων του Εύρο. Προκειμένου, μάλιστα, να διασφαλιστεί και η δουλειά των παραγωγών και εμπόρων που θα έχουν το δικαίωμα να πωλούν γνήσια προϊόντα των Ολυμπιακών Αγώνων, η ΑΘΗΝΑ 2004 σε συνεργασία με την Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, μετά από μια περίοδο κατά την οποία ενημέρωσε τον εμπορικό κόσμο, προχωρά σε συστηματικούς ελέγχους. Ήδη, έχουν κατασχεθεί 1.000 τεμάχια προϊόντων «μαϊμούδων» και έχει υποβληθεί μήνυση κατά ενός επιχειρηματία.

Ο Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ ανακοίνωσε ότι εντός του Ιουνίου αρχίζουν οι διαγωνισμοί για την πιστοποίηση 25 ομάδων νέων προϊόντων που θα μπορούν να κυκλοφορούν με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στους διαγωνισμούς αυτούς μπορούν να λάβουν μέρος και μικρές επιχειρήσεις μετά την προσαρμογή των όρων που αποφάσισε η ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004.

Τέλος, ο κ. Ζαχαρόπουλος αναφέρθηκε στα συνολικά 30 εξειδικευμένα προγράμματα προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών που έχει καταρτίσει η ΑΘΗΝΑ 2004 και ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του χρόνου θα συσταθεί στην έδρα της ΟΕΟΑ ειδικό Γραφείο Πληροφοριών για επιχειρήσεις, ενώ θα αρχίσει και η κυκλοφορία ενός εδικού φυλλαδίου στο οποίο θα δημοσιεύονται όλες οι προκηρύξεις για προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο θα διανέμεται δωρεάν, είτε απευθείας στις επιχειρήσεις, είτε μέσω των συλλογικών τους φορέων. Όπως τόνισε, είναι αναγκαία η σύζευξη της ΟΕΟΑ με τις επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων για χάρη της ανάπτυξης της χώρας.

 

 

Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα

 

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1370 π.Χ. στην Ολυμπία της Ηλείας. Για να δουν ποιος θ άναβε τη φλόγα οι αθλητές έτρεχαν περίπου 185 μέτρα.  Κάποιος ελληνικός μύθος έλεγε πως τους άρχισε ο Ηρακλής για να γιορτάσει την εκδίκησή του κατά του Αυγεία, βασιλιά της Ήλιος.
Ο πρώτος νικητής ήταν ο Κορέοβος απ
την Ηλία, το 776 π. Χ.
Οι νικητές για έπαθλο έπαιρναν κλαδιά ελιάς που συμβόλιζαν τη ζωτικότητα. Στη αρχή κρατούσαν μόνο 1 μέρα, αλλά το 632 π.Χ. έφτασαν στις 5 ημέρες.


Οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να τους παρακολουθούν και άντρες ήταν γυμνοί. Το αποκορύφωμα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν στη περίοδο του Περικλή (490 - 429 π.Χ.) όταν η Αθήνα κυριαρχούσε στον κόσμο της ελληνικής κλασσικής τέχνης και του πνεύματος. Όταν γίνονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες σταματούσαν οι πόλεμοι. Γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια και μ
αυτούς μετρούσαν τη χρονολογία. Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες κράτησαν πάνω από 1000 χρόνια, 293 Ολυμπιάδες συνολικά. Το 393 μ.Χ. ο Θεοδόσιος ο Μέγας απαγόρευσε κάθε τι που είχε σχέση με την ειδωλολατρία και μαζί τη συνέχιση των Ολυμπιακών αγώνων.

Εθελοντισμός

Οι αναγκαίοι εθελοντές για τους Αγώνες του 2004 στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν τους 60.000 από μια δεξαμενή 100.000 υποψηφίων.

Σημαντική πρόοδος έχει γίνει στη Διεύθυνση Εθελοντών, η οποία έχει την ευθύνη προσέλκυσης και εκπαίδευσης των εθελοντών, και συνεργάζεται στενά με όλες τις Διευθύνσεις της «Αθήνα 2004» για την επιτυχή εθελοντική επάνδρωση των Αγώνων.

Η οργάνωση της Διεύθυνσης τηρεί το χρονοδιάγραμμα του κατευθυντηρίου σχεδίου που έχει υποβληθεί στη ΔΟΕ, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του στρατηγικού σχεδιασμού για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού (1ο εξάμηνο 2001).

Η έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2001, με την Ημερίδα του Εθελοντισμού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πάνω από 450 οργανώσεις (2500 άτομα) συμμετείχαν, παρουσία του Πρωθυπουργού, των αρχηγών των κομμάτων, εκπροσώπων της Εκκλησίας και άλλων φορέων.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας αναγγέλθηκαν οι «Αρχές του Ολυμπιακού Εθελοντισμού», ενώ όλοι οι Έλληνες Ολυμπιονίκες ορίσθηκαν «Αγγελιαφόροι του Εθελοντισμού».

Η Ημερίδα αποτέλεσε την απαρχή ενός ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου για όλα τα θέματα που άπτονται της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων με τη συμμετοχή κυβερνητικών και μη-κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και αθλητικών και εθελοντικών φορέων, δίνοντάς τους ταυτόχρονα την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να μετάσχουν στην προσπάθεια εξ' αρχής.

Η προσέλκυση και εκπαίδευση των εθελοντών σχεδιάζεται προσεκτικά ώστε να κορυφωθεί στους Αγώνες, αλλά ήδη η Διεύθυνση χειρίζεται έναν μεγάλο αριθμό ερωτημάτων για το Πρόγραμμα από όλον τον κόσμο, που καταγράφονται και θα απαρτίζουν τη βάση της περαιτέρω επικοινωνίας.