Αρχική

Πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ 2020: Οδηγίες προς μαθητές

Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Γενικά.

Α: ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

 1. Oι υποψήφιοι προσέρχονται έγκαιρα στο εξεταστικό κέντρο (ΓΕΛ Σουφλίου) τις ημέρες στις οποίες εξετάζονται, δηλαδή από 07:45 π.μ. έως 7:55 π.μ. το αργότερο. Το κουδούνι χτυπάει στις 08:00 και εισέρχονται στις αίθουσες εξέτασης.
 2. Οι μαθητές που μετακινούνται από τα χωριά πρέπει να ρωτήσουν την ακριβή ώρα των δρομολογίων προς το Σουφλί, ώστε να προσέλθουν έγκαιρα στο σχολείο τους, όπως αναφέρεται παραπάνω.

Β: ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

 1. Γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου. Μόνο την πρώτη ημέρα της εξέτασης καλό είναι να έχουν μαζί τους την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.
 2. Δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, σημειώσεις, κινητά τηλέφωνα (ακόμα και αν τα έχουν απενεργοποιήσει), διορθωτικό υγρό, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, άλλα αντικείμενα ή οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπονομεύει τις εξετάσεις.
 3. Μπορούν να έχουν μαζί τους ρολόι χειρός, όχι όμως smart watch. Εάν διαπιστωθεί ότι έχουν επάνω τους «έξυπνα ρολόγια» αντίθετα με την ενημέρωση που τους έγινε, το γραπτό τους θα μηδενιστεί.
 4. Εάν πρέπει να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο, οφείλουν να το παραδώσουν πριν ανέβουν στην αίθουσα στον Πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής (Διευθύντρια του σχολείου). Η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους. Τόσο κατά την παράδοση όσο και κατά την παραλαβή του κινητού, ο υποψήφιος θα υπογράψει σε ειδική κατάσταση ενώπιον του προέδρου της ΛΕΕ ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της παράδοσης και παραλαβής του κινητού του.
 5. Προσερχόμενοι στις αίθουσες εξετάσεων επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους στυλό ΜΟΝΟ ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλέ), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ γενικά ΔΕΝ επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά ΜΟΝΟ αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων. Καλό είναι να έχουν μαζί τους 2 ή 3 στυλό του ίδιου χρώματος.

 Γ: ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

 1. Εισέρχονται στην αίθουσα -όπως αυτή έχει οριστεί από την Λυκειακή Επιτροπή Εξετάσεων- η οποία ενδέχεται να είναι διαφορετική για κάθε ημέρα εξέτασης. Η πόρτα κάθε αίθουσας φέρει διαφορετικό αριθμό.
 2. Κάθονται στη θέση που θα τους υποδείξουν οι επιτηρητές, βάσει του παρουσιολογίου της αίθουσας, ξεκινώντας από τη σειρά που βρίσκεται μπροστά στην έδρα και δίπλα στα παράθυρα.
 3. Μπαίνοντας στην αίθουσα κάνουν χρήση του αντισηπτικού που βρίσκεται σε ξεχωριστό θρανίο στην είσοδο της αίθουσας.
 4. Για τους υποψήφιους δεν είναι υποχρεωτική η χρήσης μάσκας. Οι επιτηρητές και οποιοσδήποτε από την Λυκειακή Επιτροπή εισέρχεται στην αίθουσα υποχρεούται να φέρει μάσκα στο πρόσωπό του.

Δ: ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ-ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

 1. Με την παράδοση των τετραδίων από τους επιτηρητές, οι υποψήφιοι οφείλουν να ελέγξουν τον αριθμό των φύλλων (16) και αν διαπιστώσουν είτε διαφορετικό αριθμό φύλλων από τον προβλεπόμενο ή κάποια αλλοίωση (σκίσιμο, μουντζούρα, απουσία γραμμών), ζητούν από τους επιτηρητές αλλαγή του τετραδίου τους.
 2. Δεν ξεκινούν να συμπληρώνουν τίποτε στο τετράδιο παρά μόνο έπειτα από την υπόδειξη των επιτηρητών.
 3. Στην ένδειξη ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ συμπληρώνουν ό,τι ακριβώς βλέπουν στον πίνακα της αίθουσας, με κεφαλαία γράμματα.
 4. Κάτω από το ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ειδικά για φέτος, οι υποψήφιοι πρέπει να αναγράψουν την ένδειξη ΠΑΛΑΙΟ ή ΝΕΟ, ανάλογα με τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται.
 5. Η συμπλήρωση όλων των στοιχείων στο εμπρσθόφυλλο και την πίσω όψη αυτού γίνεται πάντα με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
 6. Προσέχουν να μεταφέρουν τα ατομικά τους στοιχεία ακριβώς όπως υπάρχουν στο Δελτίο εξεταζόμενου, πάντα με κεφαλαία γράμματα.
 7. Όλα τα στοιχεία αναγράφονται δύο φορές από τους υποψήφιους, στο αριστερό μέρος του εμπροσθόφυλλου –στέλεχος- και το δεξί μέρος αυτού –απόκομμα-.
 8. Οι επιτηρητές πριν την έναρξη της εξέτασης θα ελέγξουν τα ατομικά τους στοιχεία από το Δελτίο Εξεταζόμενου, θα επικολλήσουν τα αριθμητήρια στο πλαίσιο του τετραδίου τους κάτω από το ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ και αμέσως θα το καλύψουν με μαύρο αυτοκόλλητο.

Ε: ΑΦΙΞΗ ΘΕΜΑΤΩΝ-ΕΝΑΡΞΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

 1. Όταν ανακοινωθεί η άφιξη των θεμάτων, καμία συζήτηση δεν επιτρέπεται πλέον ανάμεσα στους εξεταζόμενους.
 2. Με τη διανομή των θεμάτων οι υποψήφιοι διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες και τις ακολουθούν πιστά για την αναγραφή στοιχείων στην 1η σελίδα του τετραδίου τους, ξεκινώντας από την πρώτη γραμμή. Πάνω στη φωτοτυπία με τα θέματα αναγράφουν το ονοματεπώνυμό τους με κεφαλαία γράμματα. Οποιαδήποτε σημείωση ή απάντηση πάνω στη φωτοτυπία δεν βαθμολογείται. Κανονικά οποιαδήποτε σημείωση πάνω στις φωτοτυπίες δεν επιτρέπεται. Αν όμως είναι ανάγκη να σημειώσει κάτι ο υποψήφιος, αυτό ας είναι με μολύβι και με ελαφριά ένταση γραμμένο.
 3. Στον πίνακα της αίθουσας οι επιτηρητές θα γράψουν
  την Ώρα Έναρξης της Εξέτασης, τη Δυνατή Αποχώρηση, την Ώρα Λήξης της Εξέτασης.
 4. Στη διάρκεια της εξέτασης οι υποψήφιοι δεν ζητούν διευκρινήσεις από τους επιτηρητές. Αν έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία για τυχόν ασάφειες στη διατύπωση των θεμάτων, οι επιτηρητές δεν δίνουν καμία απάντηση αλλά μεταβιβάζουν το αίτημά τους στη Λυκειακή Επιτροπή, η οποία θα πράξει τα δέοντα.
 5. Αν υπάρξει ανάγκη για χρήση της τουαλέτας, οι υποψήφιοι συνοδεύονται από τον εκπαιδευτικό που βρίσκεται στον διάδρομο. Θα χρησιμοποιηθούν οι τουαλέτες των καθηγητών.
 6. α) Αν υποψήφιος νιώσει αδιαθεσία, δυσφορία ή ξαφνικά ασθενήσει, οι επιτηρητές οφείλουν να καλέσουν τη Λυκειακή Επιτροπή.
  β) Αν ο υποψήφιος αναγκαστεί να διακόψει την εξέτασή του, η Λυκειακή Επιτροπή καλεί τον υποψήφιο και αν ο υποψήφιος δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση ότι ολοκλήρωσε τελικά την εξέτασή του, τότε το γραπτό του αποστέλλεται και βαθμολογείται κανονικά,
  Αν ο υποψήφιος δεν υπογράψει τέτοια υπεύθυνη δήλωση, αφού η ΛΕΕ συντάξει σχετικό πρακτικό, φυλάσσει το γραπτό δοκίμιο στο εξεταστικό κέντρο ή στην οικεία ΕΕΔΔΕ και αποστέλλει αντίγραφο του πρακτικού στο Βαθμολογικό Κέντρο ενημερώνοντας για την απουσία-διακοπή εξέτασης του υποψηφίου. Ο υποψήφιος θα λάβει μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις, εφόσον ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, οπότε το γραπτό του μένει μόνιμα στο Ε.Κ. ή στην ΕΕΔΔΕ και δεν αποστέλλεται στο ΒΚ. Σε διαφορετική περίπτωση (αν δεν φέρει δικαιολογητικά κλπ.), το γραπτό δοκίμιο αποστέλλεται τελικά στο ΒΚ για βαθμολόγηση με σχετικό αντίγραφο πρακτικού της Λυκειακής Επιτροπής, αφού ο υποψήφιος δεν παραπέμπεται στις επαναληπτικές εξετάσεις.
 7. Οι υποψήφιοι απαντούν σε όλα τα θέματα με τη σειρά που επιθυμούν, αρκεί να μην ξεχάσουν να αναγράψουν πριν την απάντησή τους τον αριθμό του θέματος.
 8. Οι τελευταίες σελίδες του τετραδίου από πίσω προς τα εμπρός μπορούν να αξιοποιηθούν ως πρόχειρο. Οι υποψήφιοι για κάθε σελίδα πρόχειρου που θα χρησιμοποιήσουν, πρέπει να αναγράψουν στην κορυφή της σελίδας την ένδειξη ΠΡΟΧΕΙΡΟ, το οποίο ΔΕΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ. Καλό είναι οι υποψήφιοι να κάνουν οικονομία στον χρόνο τους ως προς τη χρήση του πρόχειρου, ώστε να προλάβουν να μεταφέρουν τις απαντήσεις τους στο μπροστινό μέρος του τετραδίου. Το ΠΡΟΧΕΙΡΟ χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ ως πρόχειρο. Καμία άλλη σημείωση ΔΕΝ επιτρέπεται (ζωγραφιές, στιχάκια, αφιερώσεις, μηνύματα).
 9. Οι υποψήφιοι οφείλουν να κάνουν και οικονομία χώρου. Δεύτερο τετράδιο ΔΕΝ δίνεται.

ΣΤ. ΛΗΞΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΕΤΡΑΔΙΩΝ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

 1. Με τη λήξη του χρόνου και το χτύπημα του κουδουνιού οι υποψήφιοι σταματούν να γράφουν.
 2. Αν στην αίθουσα υπάρχουν πάνω από ένας υποψήφιοι, προσέρχονται ένας-ένας στην έδρα ξια την παράδοση του τετραδίου τους.
 3. Οι επιτηρητές οφείλουν να
  α) διαγράψουν τυχόν κενά μεταξύ των απαντήσεων του εξεταζόμενου, επιβεβαιώνουν το σημείο στο οποίο τελειώνει τις απαντήσεις του, τραβούν γραμμή και υπογράφουν και οι δύο. Διαγράφουν πάντα και την επόμενη λευκή σελίδα από το σημείο που έχει τελειώσει ο εξεταζόμενος
  β) ελέγξουν τελευταία φορά τα ατομικά του στοιχεία και να επικολλήσουν ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ το μαύρο αυτοκόλλητο στο εσώφυλλο του τετραδίου.
 4. Ο υποψήφιος δεν φεύγει προτού οι επιτηρητές υπογράψουν και κολλήσουν το μαύρο αυτοκόλλητο πάνω στο πλαίσιο με τα προσωπικά του στοιχεία. Παραμένουν κι επιβλέπουν την όλη διαδικασία.
 5. Οι υποψήφιοι μαζί με το τετράδιό τους επιστρέφουν και τις φωτοτυπίες με τα θέματα, οι οποίες καταστρέφονται.
 6. Με την παράδοση του τετραδίου τους οι υποψήφιοι αποχωρούν από την αίθουσα και τον χώρο του σχολείου. ΔΕΝ παραμένουν στην αυλή.

Η ΛΕΕ του Εξεταστικού Κέντρου

ΓΕΛ Σουφλίου