Αρχική

Κραυγή αγωνίας από τους μαθητές του ΓΕΛ Σουφλίου

Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Γενικά.

Την Παρασκευή 19/11/21 οι μαθητές του ΓΕΛ Σουφλίου προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για την κίνησή της να απομακρύνει από το σχολείο αναπληρωτές καθηγητές που δίδασκαν από την αρχή του σχολικού έτους και να τους μεταφέρει σε άλλα σχολεία. Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι ενώ το σχολείο ξεκίνησε να λειτουργεί ομαλά μετά τον αγιασμό με όλο το διδακτικό προσωπικό στη θέση του, τελικά με λανθασμένες κινήσεις από τους ιθύνοντες υπολειτουργεί.

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, άτομα που στέκονται και δρόμος

Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να μείνουν χωρίς μαθήματα αρκετά τμήμματα της Α΄ και Β΄ Λυκείου και να επισείεται η συγχώνευση τμημάτων της Α΄ Λυκείου σε καιρό πανδημίας με 27 άτομα στο τμήμα και με ιδιάζουσες περιπτώσεις μαθητών στους κόλπους αυτής της τάξης που δυστυχώς κανένας ιθύνων δε λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου οι μαθητές του ΓΕΛ Σουφλίου ενημερώνουν με έγγραφά τους όπως και ο σύλλογος εκπαιδευτικών αλλά και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων τους ιθύνοντες της εκπαιδευτικής πραγματικότητας για την κατάσταση που δημιουργήθκε στο σχολείο μετά την απόφαση της Διεύθυνσης να αντιμετωπίσει του μαθητές μόνο ως αριθμούς. Αφού δεν έγινε κάτι άνωθεν και επίσημα, κλιμάκωσαν τις αντιδράσεις τους.

Οι μαθητές την προηγούμενη μέρα έκαναν συμβολική τρίωρη αποχή και την ημέρα της κατάληψης ενώθηκαν με τους γονείς-κηδεμόνες, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αλλά και με τον δήμαρχο και εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου στην πορεία που ξεκίνησε από το χώρο του σχολείου και πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης αποδεικνύοντας ότι όλη η κοινωνία του Σουφλίου είναι φανερά ενοχλημένη και απογοητευμένη με την υπάρχουσα κατάσταση και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το σχολείο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.            Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ενημέρωσαν κατά την πορεία με έντυπο υλικό τους κατοίκους, οι οποίοι πρόστρεξαν στο πλευρό τους με ευμενή σχόλια και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, οι μαθητές ενημέρωσαν με συνεντεύξεις  τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς διαλαλώντας τα δίκαια αιτήματά τους και διαμαρτυρόμενοι για το σχολείο τους.

Παρακάτω γνωστοποιείται το έγγραφο που επέδωσαν οι μαθητές στο δήμαρχο της πόλης αλλά και απέστειλαν στους τηλεοπτικούς σταθμούς:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Λόγω των συνθηκών που επικρατούν τον τελευταίο καιρό στο σχολείο μας μετά από συνέλευση του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου τα μέλη κρίνουν απαραίτητη την κατάληψη της σχολικής μονάδας και θέτει τα εξής:

• Αρχικά τα παιδιά των μικρότερων τάξεων του σχολείου (Πρώτη και Δευτέρα Γενικού Λυκείου) έχουν χάσει πολλές διδακτικές ώρες λόγω της έλλειψης καθηγητών με αποτέλεσμα να μένουν πίσω στην ύλη βασικών μαθημάτων που εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς.

• Λόγω της πανδημίας είναι αδύνατο και επικίνδυνο για την υγεία των μαθητών και των καθηγητών να πραγματοποιηθεί η ένωση των τμημάτων και να υπάρχει σε ένα τμήμα υψηλός αριθμός μαθητών (26-27 μαθητές), με αποτέλεσμα η διδασκαλία του μαθήματος να τελείται με δυσκολία. Ήδη το σχολικό περιβάλλον βρίσκεται σε δύσκολη περίοδο, εξαιτίας των καθημερινών κρουσμάτων του ιού Covid-19 που ανιχνεύονται στο σχολείο. Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί πως η ένωση των τμημάτων και η συγκέντρωση των μαθητών σε έναν ενιαίο όροφο, έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία κίνησης ενός από τους μαθητές μεταξύ των ορόφων, λόγω μονίμων κινητικών προβλημάτων.

• Οι καθηγητές αναγκάζονται να διδάξουν μαθήματα που δεν βρίσκονται στον κύκλο της ειδικότητας τους και να δουλεύουν με υπερωρίες, ώστε να καλυφθούν οι κενές ώρες των μαθημάτων. Επιπλέον ζητείται η επαναφορά των αναπληρωτών καθηγητών, οι οποίοι έχασαν ώρες και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από κάποια τμήματα (γενικής παιδείας και κατεύθυνσης) και να διδάσκουν σε άλλα σχολεία μαθήματα που δεν βρίσκονται στα πλαίσια της ειδικότητας τους.

• Επιπρόσθετα, με την συγχώνευση των τμημάτων αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, το οποίο είχε διαμορφωθεί από το καλοκαίρι, καθώς αρχικά δεν υπήρχαν κενά στις θέσεις των καθηγητών. Πλέον όμως, λόγω της αποχώρησης τους δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση.

• Τέλος, πέρα από τα παραπάνω θέματα, θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε και για την τράπεζα θεμάτων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) και για την καινούρια νομοθεσία των δύο μηχανογραφικών.

Το Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο του ΓΕΛ Σουφλίου