Το ΓΕΛ Σουφλίου τιμά τον αγώνα των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973

Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021 το ΓΕ Λ Σουφλίου τίμησε την επέτειο του αγώνα των φοιτητών κατά της δικτατορίας στο Πολυτεχνείο το 1973.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.     

Αρχικά, τηρώντας τα μέτρα κατά της πανδημίας οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην αυλή του σχολείου όπου και άκουσαν το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως. Στη συνέχεια οι υπεύθυνες καθηγήτριες  απηύθυναν με τη σειρά τους το δικό τους μήνυμα, αποσπάσματα των οποίων θα διαβάσετε παρακάτω.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.   Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στη συνέχεια οι μαθητές μεταφέρθηκαν στις αίθουσες όπου και παρακολούθησαν βίντεο σχετικό με την ημέρα του Πολυτεχνείου

17 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μετά από 48 χρόνια οι μνήμες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχουν περάσει από χιλιάδες κύματα. Για πολλούς, η ίδια η επέτειος εξακολουθεί και είναι αμφιλεγόμενη. Έχει ξεθωριάσει το μήνυμα του Πολυτεχνείου;

Ας θέσουμε την ερώτηση αλλιώς: τα ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης , της ειρήνης, της αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο, οι διεκδικήσεις για μια αξιοπρεπή εργασία και ισότιμη Παιδεία είναι επίκαιρα; Και κυρίως είναι ζητούμενα για πολλούς συνανθρώπους μας; Για όσους είναι άνεργοι και βιώνουν το άγχος της επιβίωσης; Για όσους είναι θύματα φυλετικής βίας ή στιγματίζονται για την διαφορετικότητά τους; Για τις γυναίκες που διεκδικούν την ζωή τους σε πολλές χώρες του Τρίτου κόσμου αλλά και στον δυτικό κόσμο; Για τα παιδιά που χάνουν την αθωότητά τους μέσα σε εμφύλιες συρράξεις, που η ανθρωπότητα ανέχεται και μετά απορεί και διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τις μεταναστευτικές ροές;

Κι αν θωρακισμένοι από την ευημερία μας νιώθουμε ότι αυτά δεν μας αφορούν;

Ο Χέμινγουει στο μυθιστόρημά του «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» ξεκινάει με το ποίημα του Τζον Ντόν. «Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, μονάχος του κι ασυνόρευτος. Είναι ένα κομμάτι της ηπείρου, ένα μέρος της στεριάς. Αν ένας σβόλος άμμου ξεπλυθεί από το κύμα, η Ευρώπη θα γίνει πιο μικρή - ή αν η θάλασσα σκεπάσει ένα ακρωτήρι, ή και το σπίτι των φίλων σου ή το δικό σου. Ο θάνατος του κάθε ανθρώπου με λιγοστεύει αφάνταστα, γιατί εγώ είμαι η ανθρωπότητα.

Γι αυτό ποτέ σου μη στείλεις να ρωτήσουν για ποιον χτυπά η καμπάνα-χτυπάει για σένα.»

Έτσι αντιμετωπίζοντας τη σημερινή μέρα περιμένουμε από εσάς να δώσετε το στίγμα και το μήνυμα του Πολυτεχνείου σήμερα, καταθέτοντας τα συνθήματά σας για ένα καλύτερο αύριο. Το πανό σας θα δημιουργηθεί στο θεατράκι μετά τη λήξη της γιορτής.

  • Προβολές: 146